Alles wat jij moet weten over BPA en BPA-vrije producten

Gerelateerd

Kosten van schoolreisjes verlagen: tips en subsidies voor ouders

Schoolreisjes zijn vaak de hoogtepunten van het schooljaar voor...

Maximaliseer je toeslagen in 2024: tips en vermogensbeheer

Financiële ondersteuning in Nederland is een essentieel onderdeel van...

Investeren in buitenlands vastgoed: tips en overwegingen

Buitenlands vastgoed heeft altijd een bepaalde aantrekkingskracht gehad. Of...

De Rol van Milieubewustzijn bij het Boeken van Vliegtickets

Als je een vliegtuig boekt voor je volgende reis,...

Een warm welkom met natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen brengen een bijzondere warmte en charme in...

Deel dit artikel

BPA, misschien heb je er al wel eens van gehoord, misschien ook nog niet. Toch doe je er goed aan om je wat meer in BPA te verdiepen, want dit chemische stofje komt in meer producten voor dan je misschien denkt. Omdat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid, is het handig om te weten in welke producten het allemaal zit en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo min mogelijk BPA binnenkrijgt. In deze blog willen we graag een duikje nemen in de wereld van BPA. Ben jij ook benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat is BPA precies?

BPA is een afkorting die staat voor ‘Bisphenol A’, of in het Nederlands ‘Bisfenol A’. Het is een synthetische organische verbinding die voornamelijk gebruikt wordt voor de productie van diverse soorten kunststof, waaronder plastic. Het is eigenlijk een soort weekmaker die wordt toegevoegd om het plastic of de kunststof elastisch te maken.

In welke producten zit BPA?

BPA komt in heel veel dagelijkse producten en verpakkingsmaterialen voor, misschien wel meer dan je denkt. Zo zit het niet alleen in plastic waterflesjes, plastic verpakkingen en plastic wegwerpbestek, maar ook in blikjes frisdrank en conservenblikken, kassabonnetjes en ander thermisch papier en inkt van krantenpapier bijvoorbeeld. Ook wordt het gebruik als basis voor lijmen en verven op epoxybasis. Helaas is het niet altijd even duidelijk of er ook daadwerkelijk BPA in een product of verpakkingsmateriaal zit. Het staat namelijk niet altijd vermeld.

Is BPA schadelijk voor de gezondheid?

BPA kan schadelijk zijn voor de gezondheid wanneer je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt. Echter is uit onderzoek gebleken dat de gemiddelde hoeveelheid BPA in producten niet direct schadelijk is voor onze gezondheid. Wel is het zaak om voorzichtig te zijn in het geval van zwangerschap, omdat zelfs een lage blootstelling aan BPA al schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ook jonge kinderen zijn er gevoeliger voor en kunnen mogelijk voedselintoleranties en/of infectieziekten ontwikkelen. Mensen die werkzaam zijn in een fabriek waar BPA wordt verwerkt, worden uiteraard wel verhoogd blootgesteld aan deze stof. Voor deze groep ligt de blootstelling over het algemeen boven de vastgestelde normen. Ze lopen dan ook een verhoogd risico op diverse gezondheidsklachten.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik zo min mogelijk BPA binnenkrijg?

Drink zo min mogelijk water uit plastic waterflesjes, maar laat bijvoorbeeld eens BPA-vrije waterflessen bedrukken. Het is namelijk gebleken dat er meer BPA vrijkomt op het moment dat een plastic wegwerpflesje meerdere keren opnieuw gevuld wordt of wanneer deze opwarmt in de zon. Omdat BPA ook veel voorkomt in verpakkingsmaterialen doe je er goed aan om verse, onverpakte producten te kopen. Sla ingeblikt voedsel en drinken zoveel mogelijk over omdat de concentratie BPA in dit soort blikjes relatief hoog is. Wil je maaltijden verwarmen in de magnetron? Doe dat dan in een BPA-vrij bakje die hiervoor geschikt is. Zoals hierboven ook al is gezegd kan er bij verhitting meer BPA vrijkomen wanneer deze weekmaker in het product verwerkt zit. En tot slot: was je handen grondig nadat je de krant hebt gelezen of een parkeerkaartje of kassabon in handen hebt gehad.