Maak je leven makkelijker met de rad afvalkalender en apps

Gerelateerd

Voordelen en uitdagingen van exotische dieren als huisdier

Het houden van exotische dieren als huisdier heeft altijd...

Handige tips voor huisonderhoud: van lekkende kranen tot ongedierte

Een lekkende kraan kan niet alleen irritant zijn met...

Snoeien door de seizoenen: praktische tips voor een gezonde tuin

Het snoeien van planten is een essentieel onderdeel van...

Maak je tuin klaar voor het nieuwe seizoen met deze tips

Het geheim van een bloeiende tuin ligt in de...

Energie besparen en comfort verhogen met vloerverwarming tips

Het begrijpen van basisbegrippen is de eerste stap om...

Deel dit artikel

Afval scheiden is belangrijk, toch? Het lijkt soms een gedoe, maar met de juiste hulpmiddelen wordt het een stuk makkelijker. De rad afvalkalender is zo’n hulpmiddel dat je kan helpen om je afval op de juiste manier te scheiden. Maar wat doet die kalender nou eigenlijk precies? En hoe kan het je leven makkelijker maken?

De rad afvalkalender geeft je een overzicht van wanneer welke afvalbak wordt geleegd. Zo weet je precies wanneer je de groene, grijze of misschien wel de papierbak aan de straat moet zetten. Geen gedoe meer met vergeten ophaaldagen of overvolle containers. Handig toch? Bovendien helpt het je om bewuster om te gaan met je afval, want je ziet in één oogopslag hoeveel keer per maand jouw verschillende soorten afval worden opgehaald.

Even iets anders: wist je dat verkeerd gescheiden afval ontzettend veel extra werk en kosten met zich meebrengt? Afvalverwerkers moeten dan namelijk alles nog eens handmatig sorteren. En dat kost tijd en geld, wat uiteindelijk weer bij de burger terechtkomt. Door gebruik te maken van de rad afvalkalender draag je dus ook bij aan een efficiënter en goedkoper verwerkingsproces. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Altijd op de hoogte van ophaaldatums

Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je erachter komt dat je net de vuilniswagen gemist hebt. Dan sta je daar met een volle bak die nog een week moet blijven staan. Gelukkig zijn er handige manieren om dit probleem te voorkomen. Een van die manieren is het gebruik van herinneringsapps die je waarschuwen wanneer het tijd is om je afval buiten te zetten.

Denk bijvoorbeeld aan apps zoals Afvalwijzer of MijnAfvalwijzer. Deze apps synchroniseren met de rad afvalkalender en sturen je op tijd een pushbericht zodat je nooit meer een ophaaldag mist. Het enige wat je hoeft te doen is je postcode invoeren en aangeven welke meldingen jij wilt ontvangen. Zo simpel kan het zijn! Het is bijna alsof je een persoonlijke assistent hebt die alleen maar bezig is met jouw afvalschema.

En laten we eerlijk zijn: iedereen vergeet wel eens wat, zeker in deze drukke tijden waarin we allemaal duizend dingen tegelijk proberen te doen. Een kleine herinnering kan dan echt het verschil maken tussen een stinkende bak en een frisse start van de week. Dus waarom zou je het jezelf niet makkelijker maken?

Handige apps voor herinneringen

Naast de eerder genoemde apps zijn er nog veel meer opties beschikbaar. Sommige gemeentes hebben zelfs hun eigen apps ontwikkeld die specifiek zijn afgestemd op de lokale situatie. Het loont dus zeker de moeite om even te kijken wat er allemaal beschikbaar is in jouw gemeente. Vaak bieden deze apps ook extra informatie over bijvoorbeeld milieustraten, openingstijden en andere handige weetjes over afvalbeheer.

Bovendien zijn veel van deze apps gratis te downloaden, dus het kost je helemaal niets behalve een paar minuten van je tijd om ze in te stellen. Het gemak dat ze bieden is echter onbetaalbaar, zeker als je bedenkt hoeveel stress en ergernis ze kunnen voorkomen.

Tips voor duurzaam afvalbeheer

Nu we het toch over afval hebben: waarom niet meteen wat tips voor duurzaam afvalbeheer? Afval scheiden is al een grote stap in de goede richting, maar er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om jouw impact op het milieu te verminderen.

Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van plasticgebruik door herbruikbare zakjes en flessen te gebruiken. Of wat dacht je van composteren? Groente- en fruitafval hoef je niet per se in de groene bak te gooien; met een composthoop in de tuin kun je zelf fantastische mest maken voor je planten.

En dan nog iets: probeer eens vaker tweedehands spullen te kopen of oude spullen een nieuw leven te geven. Upcycling noemen ze dat ook wel. Van oude meubels kun je soms de mooiste nieuwe creaties maken met een beetje creativiteit en moeite.

Lokale initiatieven die bijdragen aan een betere wereld

In veel gemeentes zijn er talloze lokale initiatieven die zich inzetten voor een duurzamere wereld. Van buurtinitiatieven tot gemeentelijke projecten, er gebeurt vaak meer dan je denkt dicht bij huis. En weet je wat? Als iedereen een klein beetje meedoet, kunnen we samen grote veranderingen teweegbrengen.

Denk bijvoorbeeld aan zwerfafvalacties waarbij buurtbewoners samenkomen om hun wijk schoon te maken. Of aan kledingruilbeurzen waar mensen hun oude kleding kunnen ruilen voor iets ‘nieuws’. Zulke initiatieven zorgen niet alleen voor minder afval, maar versterken ook de gemeenschapsbanden.

Bovendien zijn er vaak subsidies beschikbaar voor duurzame projecten. Heb jij bijvoorbeeld een idee voor een groen project in jouw buurt? Informeer eens bij de gemeente naar de mogelijkheden. Wie weet kun jij wel het volgende succesvolle initiatief starten dat bijdraagt aan een betere wereld.